Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne oraz nie jest drogie. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Bardziej wrażliwi konsumenci degustują rzadsze dania – canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w karcie znajdują się też nie tak znane potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z różnych miejsc kraju. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Aromatyczne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Posiłek w stylu włoskim koniecznie musi obejmować również aperitiff. Kieliszek białego wina to przy włoskim posiłku reguła. rest włoska w krk Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film