Coraz więcej osób zaczyna doceniać dobre jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami oraz próbować nowych smaków, które pochodzą z całego świata. Dlatego też wielkim zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego typu są wybierane przez sporą grupę ludzi i dlatego też restauracje, które je serwują tworzone są w wielu regionach. Staramy się zwracać uwagę na to, co jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego bardzo często staramy się chodzić do takich restauracji. Obecnie już coraz częściej smak i zapach z różnych krajów dostępne są dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju będziemy mogli spróbować doskonałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.sushi Niektóre osoby zaczynają delektować się jedzeniem i pragną jak najczęściej mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest dzisiaj obowiązkiem, ale przyjemnością , dlatego też warto kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dziś najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co jest różnicą? Przede wszystkim selekcja składników dania. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań jedzących, ryba może być ugotowana bądź surowa. Ryż zawsze jest jednak ugotowany, a najpierw zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, z uwagi na procedurę przyrządzenia oraz zastosowane produkty spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się walcowate pałeczki oraz elementu ryby. Tworzenie maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeśli mówimy o konsumpcji sushi – wskazane jest tylko, by pochłaniać kawałki całe. Stąd też należy uważać, by danie serwować pokrojoną na niewielkie porcje.